
Zła wiadomość dla żab
15 marca 2012, 05:56Na całym świecie mamy do czynienia ze spadającą populacją żab, dziesiątkowanych przez grzybice. Udowodniono, że do wymierania żab prowadzi utrata bioróżnorodności. Zmniejszając się populacja tych płazów świadczy także o postępującej degradacji środowiska naturalnego

Dirofilaria repens zaraża w Polsce
14 sierpnia 2012, 10:05Serwis Gazeta.pl donosi o pojawieniu się w Polsce pierwszych przypadków zarażenia ludzi przenoszonymi przez komary nicieniami Dirofilaria repens. Dotychczas w naszym kraju z tym gatunkiem nicienia spotykano się tylko u osób, które wróciły z ciepłych krajów.

Obniża cholesterol, hamując przy tym dobroczynny wpływ ćwiczeń?
17 maja 2013, 10:46Statyny stosuje się, by obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca u pacjentów z cukrzycą, zespołem metabolicznym lub otyłością. Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu Missouri wykazały jednak, że pewien lek z tej grupy, simwastatyna, hamuje pozytywny wpływ ćwiczeń u dorosłych z nadwagą i otyłością.

Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamicy nerkowej
18 października 2013, 13:10Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamieni nerkowych - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.

Choroba wysokościowa to kilka chorób
1 kwietnia 2014, 12:50Choroba wysokościowa to de facto przynajmniej 2 różne choroby - wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.

Wystarczy nieco aktywności
3 września 2014, 04:51Z wydawanego przez American Heart Association pisma Circulation: Heart Failure dowiadujemy się, że wystarczy nieco ponad godzina umiarkowanych bądź pół godziny intensywnych ćwiczeń dziennie, by o 46% zmniejszyć ryzyko niewydolności serca.

Korzystny wpływ awokado na profil lipidowy
8 stycznia 2015, 11:40Uzupełnienie codziennej diety o awokado może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Suplementy diety w nadmiarze szkodzą
21 kwietnia 2015, 06:02Uczestnicy dorocznego spotkania Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (AACR) usłyszeli, że nadużywanie suplementów diety zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory. Takie wnioski płyną z wieloletnich badań prowadzonych przez Tima Byersa z Centrum Nowotworów University of Colorado (UC)

Nowe narzędzie zaawansowało badania nad chorobą Leśniowskiego-Crohna
16 września 2015, 12:06CPAG, nowe narzędzie do fenotypowej analizy badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS), pomogło wykazać, jaką rolę w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna odgrywają kwasy omega-6 i omega-7.

Komórkowa wersja Pac-Mana
21 grudnia 2015, 11:29Amerykańscy naukowcy odkryli, że znajdujące się blisko siebie w soczewce oka komórki wyczuwają, kiedy inna komórka obumiera w wyniku działania stresorów środowiskowych, np. promieniowania UV, i fagocytują ją, nim stanie się toksyczna.